Tankar om deltidsarbete och minskad tjänstepension

När jag säger att jag vill gå ner i arbetstid efter föräldraledigheten, verkar tjänstepensionen vara bland det första som folk oroar sig för. Jag upplever att många egentligen skulle vilja jobba mindre, men ser för många hinder. Ungefär där stannar de flestas tankarna om att deltidsarbete ens skulle vara ett alternativ. Ofta med ett citat liknande "Det går ju ändå bra att jobba heltid".

Inombords blir jag nästan lite irriterad när jag hör sådana argument. Speciellt när man aldrig ens på riktigt har övervägt att få mer fritid, med argumentet om att man bör jobba upp pensionen som man eventuell får om 10, 20, 30 eller 40 år senare. Det ligger såklart något i att man får mindre tjänstepension om man jobbar deltid, men hur mycket rör det sig om? Och hur mycket extra behöver man själv spara för att kompensera om man nu önskar det?

Jag blev lite nyfiken och bestämde mig för att göra ett exempel för en person som jobbar 80 % och som har en hyfsat vanlig lön.

Hur mycket sätter arbetsgivaren normalt av?

Villkoren för nyare kollektivavtal på den privata arbetsmarknaden innebär en avsättning på 4,5 procent av bruttolönen upp till en månadslön på drygt 34 000 kronor (7,5 basbelopp). 30 procent av bruttolönen på inkomster över 7,5 basbelopp.

Vad innebär minskningen i riktiga siffror om man går ner i arbetstid?

Anta en bruttolön på 30 000 kr heltid. Avsättningen för tjänstepensionen minskar med 30'*0,2*0,045 = 270 kr. Eftersom pensionen ska beskattas så blir minskningen 270*0,7 = 189 kr netto i månaden.

Om man räknar på exakt samma sätt med en heltidslön på 34 000 kr blir minskningen netto 214 kr i månaden. Det blir såklart större skillnader om man räknar med högre löner, men jag lägger fokus på mer normala nivåer.

En person med en heltidslön på 30 000 kr som vill gå ner till 80 %, behöver alltså bara spara 189 kr i månaden för att kompensera den minskade tjänstepensionen. Det är ungefär vad ett par uteluncher går på. Jag säger inte att alla har möjlighet att spara pengar, men jag tror de allra flesta har möjlighet att kapa lite onödiga kostnader. Frågan är vad man vill prioritera? Möjlighet till lyxkonsumtion eller mer fritid?

Ifrågasätt normen och se möjligheter i andra alternativ

Jag förstår att det kan kännas lite provocerande när jag säger att jag tror de flesta skulle klara av att jobba mindre. Standarden nu tycks vara utomlandsresor, butiksnya kläder, barnen ska kunna få hålla på med de aktiviteter de vill etc. Tänk att kunna ha tid, ork och lust att kunna hitta på mer saker tillsammans i vardagen. Det kan vara något så enkelt som att baka tillsammans, gå ut och gunga eller bara sitta och prata om dagen i lugn och ro. Inte se vardagen som ett projekt som ska klaras av innan helgen äntligen kommer igen. Jag vill leva alla dagar i veckan.

Om mina förutsättningar

Jag vet att jag har bättre förutsättningar än många andra att klara av att downshifta. Jag har slitit med renoveringar, jobbat hela studietiden och har skaffat mig ett bra jobb. Inget har kommit gratis och det är ingen slump att jag hamnat där jag är idag. Jag har hittills haft ett ganska högt tempo men är nu beredd att göra en förändring. Jag stannar upp och ifrågasätter. Varför gör jag som jag gör? Finns det ett bättre sätt eller ett annat sätt som får mig att må bättre?

Du har ansvar för ditt liv och hur du mår

Det är bara DU som kan förändra DITT liv. Jag är övertygad om att alla kan göra någon förändring som innebär ett lyckligare liv. Det behöver absolut inte vara att gå ner i arbetstid. Om du har ont om tid, skrota TV:n och gör mer saker som verkligen ger dig något. Strunta i utlandsresan och semestra mer i Sverige. Utmana dig själv och testa ett köpstopp för att få upp ögonen för hur lite man faktiskt behöver köpa. Ta ansvar för ditt eget liv. Känn att det är du som har kontrollen.

Jag läser just nu boken Keynes barnbarn - En bättre framtid med arbete och välfärd, som tar upp att de flesta skulle välja kortare arbetstid framför ökad konsumtion (förutsatt att produktiviteten ökade). Om frågan i stället gäller att gå ner i inkomst för att förkorta arbetstiden brukar endast 15-20 procent av de heltidsarbetande vara beredda att ta detta individuella steg. Författaren menar att detta till stor del beror på att det ses som ett avvikande beteende och är socialt krävande att gå mot strömmen.

Slutsats

Minskad tjänstepension i sig är inget argument för att inte gå ner i arbetstid (om man inte har en väldigt hög lön). Vill man behålla samma pensionsavsättning som man skulle haft om man jobbade heltid, kan man göra en egen insättning på runt 200 kr i månaden. Jag har full förståelse för om alla inte klarar att gå ner i arbetstid av andra ekonomiska anledningar, men kom inte släpandes med det trötta argumentet om tjänstepensionen ;) Lev nu, planera för framtiden och gör fler smarta val som leder till att du blir lyckligare.

Jag avslutar mer mitt favoritcitat "Jag bestämmer alltid mig egen reaktion". Jag påminner mig själv ofta om citatet och tänker på vad det innebär. Det är så enkelt och så klockrent. Ingen annan kan välja hur jag reagerar, jag har hela makten själv. Vad tänker du om citatet och har du själv något favoritcitat som hjälper dig genom livet?

Månadssummering juli

Tre månader med köpstopp, fem månader kvar. Det känns faktiskt inte ett dugg jobbigt. Visst, jag har gjort några tveksamma inköp men jag tänker verkligen igenom allt jag köper och jag har fått upp ögonen för den galna klädkonsumtionen. Jag som aldrig har varit intresserad av att sy, har nu börjat laga lite kläder och börjar nästan bli sugen på att skaffa en symaskin (självklart efter köpstoppet i så fall). Boken Slow Fashion, som handlar om hela kedjan i klädindustrin och även ger tips på hur man kan förnya sin garderob utan att köpa nytt, har verkligen inspirerat mig. Jag blir sugen på att laga kläder, ta ännu bättre hand om dem jag redan har och vill delta på en klädbytardag.
 
Min sambo blir påverkad. Redan i slutet av maj sa min sambo, som inte har köpstopp, att han märker att han också konsumerar mindre eftersom vi sällan går in i butiker. Både han och jag känner att vi har en del pengar över i slutet av månaden, utöver det sparande vi redan lagt undan. Allt mitt överskott går till sparande. 1000 kr idag kan vara 5000 kr om ett gäng år. Eftersom jag inte behöver pengarna nu så är det bättre att jag spar dem till framtiden.
 
Semestern har varit oväntat billig hittills. Vi har inte varit iväg på någon aktivitet som kostat pengar mer än att vi köpt något enklare mål mat. Hittills har jag inte köpt en enda kaffe ute på alla tre månaderna. Jag underhåller mig med gratis böcker som jag lånat på biblioteket och tar promenader med bebisen. Vi hänger mycket hemma på gården hos föräldrarna och umgås med släkt och familj. Har även varit och badat en del eftersom det är många barn i släkten. Det är roligt att se att barnen hittar på saker på gården och inte verkar ha något behov av aktiviteter, mer än att åka och grilla korv eller så. Jag tycker det är viktigt att barn får vara för sig själva ibland och hitta på egna saker. Det är verkligen sant att lek uppstår spontant när barn har lite tråkigt. Jag köpte faktiskt en kordordstidning som underhållning. Tycker jag får komma undan med det eftersom jag ser det som en förbrukningsvara och som dessutom räcker väldigt många timmar :)
 
Jag lagade min bikini. I reglerna för mitt köpstopp så gav jag mig OK på att köpa en ny bikini eftersom min nuvarande hade gått sönder lite. Då jag ammar och inte kommer bada så mycket i sommar, så bestämde jag mig ändå för att laga den. Det blev kanon och den är faktiskt bättre än innan eftersom jag sydde om den lite.
 
REA får mig att reagera. När en annons om REA dyker upp på nätet, vill jag gärna in och kika efter "fynd" fastän jag inte behöver något. Ibland kollar jag men senaste veckorna har jag för det mesta skippat det. Jag vet ju ändå om att jag inte får köpa något och det blir bara onödig tid på slösurfande.
 
Underkläder är förbrukningsvaror? Jag har absolut tillräckligt antal underkläder men inser att en del börjat tappa både färg och form. Byter inte ut dem än men funderar på om dem håller året ut utan att kännas alltför sunkiga. Läste om en annan som kör köpstopp att hon inte inkluderar underkläder i köpstoppet eftersom hon anser dem vara lite som en förbrukningsvara. Jag får fundera vidare på hur sträng jag ska vara.
 
Tveksamma inköp. Bäddmadrassen var till sängen hos en av våra föräldrar. Vi har under många år sovit i en ganska oskön säng. Eftersom vi är hem ofta så investerade vi i lite skönare sömn. Betting avser ett spel som hela släkten var med på. Appen avser AnyList som visade sig vara en grymt bra tjänst. Man kan samla alla sina recept digitalt och även skapa andra listor. Jag fick tipset via minimalisternas blogg. Nu håller jag på med olika packningslistor eftersom det är dumt att skriva nya listor inför varje semester. Tänkte skriva ett eget inlägg lite senare om appen när jag lärt känna den ännu bättre. Jag tror den kan spara mig massor med tid.