Få ett rikare liv genom att rensa

Jag blir så energifylld bara jag tänker på att rensa nuförtiden. Det är framförallt senaste året som jag på riktigt börjat rensa i flera områden i mitt liv. Det har gett mig mer energi och andra härliga effekter! Att komma igång och själva rensandet i sig, kan vara tufft och energikrävande, men känslan efteråt väger upp det alla gånger. Det spelar ingen roll vad du börjar med, bara du börjar nånstans! Rensa, känn efter och bedöm själv vilka effekter det ger i ditt liv. Alla behöver inte rensa på samma sätt, hitta det som funkar för dig. Här kommer några idéer.
Vill du ha inspiration rekommenderar jag boken Rensa i röran och bloggen Minimalisterna. Jag skriver ner mina varför och hur nedan. Har du några fler tips eller ideér? :)
 
- Varför ska man rensa?
 
◊ Du frigör tid och energi i ditt liv.
◊ Du får ett lättare sinne av att släppa taget om det förflutna.
◊ Du skapar plats för nya saker, upplevelser och relationer.
◊ Du behöver städa mindre och det går snabbare.
◊ Du får koll på vad du faktiskt äger och var alla sakerna finns.
◊ Dina oanvända saker kommer till användning för någon annan.
 
- Hur kan man rensa?
 
♦ Rensa bland dina sociala medier. Ofta ett enkelt område att börja med. Rensa bland dina vänner på Facebook, vilka du följer på Instagram och andra sociala medier. Jag fick nästan mer ångest än inspiration genom att följa för många inspiratörer på Instagram. Min rensning på dessa sajter frigjorde massa tid och energi eftersom det blev mindre att scrolla förbi.
 
♦ Rensa bland dina relationer. Ger alla relationer dig något eller umgås du med personer som faktiskt tar mer energi än vad dem ger dig? Självklart ska man inte avbryta en vänskap för att en vän mår tillfälligt dåligt, men jag har själv slutat höra av mig och låtit relationer runnit ut i sanden, där jag känner att relationen faktiskt inte ger mig något eller ger mig för mycket negativ energi. Jag hade exempelvis en vän som ofta ställde in precis före vi skulle ses. Henne hör jag inte av mig till längre. Jag lägger den energin på mina andra vänner. Otroligt skön känsla. De vänner som jag har idag, är jag väldigt glad över och jag njuter av att umgås med dem. Vissa vill jag träffa oftare och andra räcker det att träffa någon gång per år. Har du personer i din omgivning, som urholkar din energi eller som ofta avbokar träffar? Är dem värda att ha kvar? Våga strunta i vissa relationer för att kunna ge mer energi åt personer som faktiskt vill umgås med dig och gör dig glad.
 
♦ Rensa bland dina saker. Gå igenom ett område i taget och vänd inte upp och ner på hela hemmet. Vilka saker har du inte använt senaste året? Var ärlig. Skänk istället för släng, för mig är det enklare att rensa ur om jag vet att någon annan får användning för sakerna.
 
♦ Rensa bland dina kläder. Skulle du köpa plagget om du var ute och shoppade idag? Skulle du köpa plagget om det kostade dig dubbelt så mycket? Går plagget att kombinera med flera olika outfits? Om inte så kanske plagget inte längre tilltalar dig eller så passar plagget inte din nuvarande kroppsform. Tänk inte att du ska träna dig i form för att komma i vissa kläder. Det skapar oftast mer ångest än motivation och kan ta död på träningsglädjen. Skänk eller sälj på Tradera. Jag ska själv sälja ett gäng plagg på Tradera snart men ska först lära mig hur det fungerar. Tänkte försöka skriva et inlägg om det senare eftersom jag antar att det är väldigt smidigt men få gör det. Allt nytt man ska lära sig kan kännas struligt men det är en win-win-win för garderoben, plånboken och miljön.
 
♦ Rensa presenter och gåvor som du inte längre använder. Här spelar skuldkänslorna säkert dig ett spratt.  "Den här fick jag jag min farmor när jag fyllde år." Om du inte använder prylen eller plagget, låt den komma till användning för någon annan. Kanske kan du tjäna en hacka också? Tänk inte att personen som du fått saken ifrån, kommer känna sig sårad. Det är ju er relation som är viktig. Inte vad ni ger för fysiska saker till varandra. Jag sålde min examenspresent som jag fick av min mamma på Blocket. Hennes reaktion var "Åh, jag skulle vilja sälja min ockå, jag använder den så sällan!".

Avslutningsvis. Tänk inte att du behöver rensa allt på en gång. Ta ett område i taget och gå igenom det i flera omgångar med en viss tid emellan. Rensa det som känns bra för stunden men var ärlig mot dig själv. Efter rensningen, låt det gå en tid sedan rensa samma område på nytt, då kanske du kan rensa ut ytterligare något. Detta är även ett grymt sätt att få koll på vilka saker man faktiskt har i alla förvaringsutrymmen. Jag upplever att jag blir bättre och bättre på att rensa för varje gång jag gör det. Tips, ha en vän eller din partner som stöd om du känner dig velig.

Våga ta klivet ut på din egen rensningsresa och märk skillnaden :)

Månadssummering juni

Är fullt upp med lilla bebisen nu så blir en kort sammanfattning av juni. Jag skulle säga att köpstoppet fortfarande är ganska lätt att hålla. Kanske låter roligt eftersom jag gjort något/några tveksamma inköp som jag skriver om nedan ;) Har inget direkt köpbegär, en stor förklaring är väl såklart vår nya familjemedlem som tar upp mycket tid och energi. Bara på ett positivt sätt :)
 
Tveksamma inköp. Jag har pausat mitt gymkort så köpte faktiskt några träningsredskap så att jag kan träna hemma istället. Kanske kan ses som fusk i köpstoppet men jag kommer inte att få diplom av någon och jag mår bra av att träna så bedömde att det var värt det. Jag är övetygad om att grejerna kommer bli använda mycket och håller i väldigt många år. Köpte även en app för 40 kr och hårklämmor för 25 kr. När jag köpte hårklämmorna tänkte jag att dem gick som under kategorin smink (eftersom jag får köpa det) men om jag ska vara ärlig så hade jag såklart klarat mig utan dem. Jag lurade mig själv lite granna där. Aja, det var det lilla. Fick mig en tankeställare nu i efterhand i alla fall. Bildredigeringsappen var ren lyxkonsumtion och jag har inget att säga till mitt försvar, haha. Jag köpte två presenter. En var förtäring och den andra pengar som gick till fondsparande. Det är så lätt att bara köpa något litet som man tänker att man behöver när man egentligen inte gör det. Hjärnan jobbar hårt för att försöka lura en, detta jagande efter kickar. Även om jag tycker köpstoppen är enkelt så har jag uppenbarligen kicksökandet kvar. Försvinner det nånsin? Det är väldigt motiverande att göra dessa månadssummeringar så jag ser exakt vad jag lägger pengar på och hur lite jag klarar mig på.
 
Snart väntar 5 veckors semester. Vi åker hem till föräldrar och svärföräldrar. Det kommer säkert gå lite pengar till aktiviteter men ska försöka hålla mig från att köpa så mycket mat och fika ute.