Månadssummering maj

Vad har jag köpt? Jag har följt mina egna regler för mitt köpstopp och endast använt pengar till hygienartiklar, aktiviteter och några middagar ute. Jag har sagt att jag ska försöka att undvika att köpa mat ute, men det har blivit en del träffar med vänner, både planerade och oplanerade. Därför har utematen blivit högre än vad jag tänkt, men har som jag nämnde i tidigare inlägg, inget totalt köpstopp för utemat/fika mer än att jag försöker hålla nere kostnaderna så gott det går. Vartefter hygienartiklarna tar slut, försöker jag rensa ut dem som innehåller dåliga kemikalier och provar nya bättre produkter. Varje produkt kostar lite mer men eftersom jag behöver färre produkter och det gynnar mig själv, min familj, miljön samt djur och natur så tycker jag absolut att det är värt det. Jag blev väldigt inspirerad av podcasten Hälsosnack med Lotta och Victoria då Sara Johansson, som driver bloggen Saras Eviga, deltog i två avsnitt.

 Vad har jag gjort?
♦ Jag har inte köpt någon kaffe eller fika ute. När jag har träffat mina vänner, har vi haft med en termos med kaffe och medtagen frukt eller bulle. Det har varit underbart med fikastunder ute i naturen. Jag har även gått ut själv och bara tagit med en bok och satt mig på en parkbänk.
♦ Bakat bröd, fikabröd och gjort egen müsli.
♦ Behandlat alla mina skor och väskor så dem håller länge.
♦ Lagat en del kläder eftersom jag inte får köpa några nya nu. Hade exempelvis ett par vinterträningsbyxor som det blivit en del hål i eftersom jag använt dem så mycket. Dem får hänga med en säsong till även om dom ser lite slitna ut.
♦ Tagit sticklingar från befintliga växter och planerat i egna krukor.
♦ Hittat nya användningsområden för mandel- och kokosolja samt för vetemjöl och har på så vis minskat antalet produkter som jag behöver köpa. Har använt oljorna som hud- och fotkräm och haft kokosolja i kaffet (supergott). Jag har använt vetemjöl istället för torrschampo och det funkar väldigt bra. Kommer även att använda oljorna till vår bebis som exempelvis badolja eller för insmörjning av röd stjärt. Det känns både skönt och bra att minska antalet produkter i just badrummet. Jag testar mig fram helt enkelt. Jag har skrivit ut en lista från boken Ekoenkelt, över vilka kemikalier som man ska undvika. Kan verkligen rekommendera den boken, finns även en blogg med samma namn, Ekoenkelt.

Hur mycket har jag sparat? 1 000 kr till resekontot och 19 000 kr till Avanza. Extremt högt sparande denna månad då vi tänkte lite fel med lönen och föräldrapenningen.

Har jag känt något köpsug? Nej, även om jag gått i lite butiker så har jag inte funderat på om jag ska köpa något utan känner mig fast besluten om mitt köpstopp. Det känns snarare som en lättnad än något som begränsar mig nu i början, får se hur jag känner kommande månader :)

Lärdomar och insikter? Bara vetskapen om att jag inte kan köpa något nytt, har fått mig att bli mer kreativ på ett sätt som påverkat mig positivt. Förutom att jag spar pengar så känns det väldigt bra inombords att veta att jag gör en insats för miljön och tvingar mig själv att tänka i nya banor. Jag tycker verkligen om att tvingas tänka kreativt och få arbeta mer med händerna. För mig skapas det en känsla av nöjdhet och lugn när jag sitter vid köksbordet och lagar kläder eller exempelvis behandlar mina skor så dom blir fina och håller längre. Jag har även insett hur skönt det är att bara sätta sig på en parkbänk och läsa en bok med en termos kaffe och ett äpple.

Ang. föräldraledighetsbudgeten. Jag och min sambo gjorde en budget för föräldraledigheten men inser att det enklaste är att vi betalar samtliga räkningar sedan fördelar ut resterande belopp mellan oss så vi får lika mycket. Jag får olika föräldrapenning varje månad och det blir svårt att ha fasta belopp för utgifter etc. Efter utgifter och före sparande kommer vi ungefär ha 8 500 kr per person. Vi spar 1 500 kr var till resebufferten, 250 kr var till vårt barn och jag planerar att spara 4 000 kr till Avanza. Då har jag 2 750 kr att leva för. Den summan borde räcka eftersom jag har köpstopp året ut.

Vad är familjelycka för mig?

Den största anledningen till att jag vill gå ner i arbetstid efter föräldraledigheten, är att jag vill spendera mer tid med familjen. Jag vill kunna umgås, göra roliga saker ihop och undvika den omtalade stressen under småbarnsåren så gott det går. Det är klart det kommer vara tufft första åren, men tror det underlättar enormt mycket att få loss mer tid. Konsumerar man mindre behöver man mindre pengar och kan därför jobba mindre. Därför har jag snöat in på just minimalism, köpstopp, medveten konsumtion etc. Det känns som att det blir så många bra synergieffekter när man gör "insatser" på dessa olika områden. Det är ju i slutändan inte en hög med pengar jag vill ha utan frihet till att kunna göra val i livet som gör mig och min familj lycklig.

Om min barndom. Jag har haft en väldigt bra barndom även om mina föräldrar separerade när jag var liten. Dem har alltid satt mig och mitt syskon i förstahand och jag minns inte att dem bråkat framför oss eller prata illa om varandra. Det uppskattar jag verkligen.

Kvalitetstid är värt så mycket mer än presenter och julklappar. Vi fick sällan presenter eller julklappar som kostade mer än 500 kr av våra föräldrar och jag minns själv att jag tyckte det var lite konstigt när någon fick en julklapp för flera tusen kronor. Mina föräldrar hade det varken knapert eller något överflöd av pengar. Jag fick testa på de sporter som jag ville. Några favoritögonblick jag minns var när pappa nästan alltid var med på mina fotbollsmatcher, tittade intresserat, hejade och gav mig peppande kommentarer efteråt. Inga pengar eller presenter i världen kan ersätta det. Ärligt talat så kan jag inte minnas att jag var avundsjuk på andra barn även om vissa hade mer saker och gjorde fler resor utomlands. Jag har aldrig känt att jag saknat något och tror en stor förklaring har varit mina närvarande föräldrar. Den känslan vill jag även kunna ge till vårt barn.

För mig är det viktigt att vårt barn får vara ute mycket i naturen och får respekt för både djur och natur. Jag har alltid haft mycket djur omkring mig i uppväxten och närhet till naturen. Att veta var maten kommer ifrån och förstå varför det är viktigt att vi sköter om både djur och natur, är något som jag verkligen vill lära vårt barn.

Utlandsresor i all ära men underskatta inte att semestra i Sverige. Vi har semestrat mycket i Sverige men även varit på några enklare utlandsresor. Jag kan med handen på hjärtat säga att det är få upplevelser som slår känslan när vi hyrde en stuga på Öland en vecka och upptäckte att det fanns fem gigantiska studsmattor (var nytt på min tid som liten) i utelekparken. Vi hade så roligt den veckan! Jag säger inte att man aldrig ska resa utomlands men jag kommer absolut semestra mer här hemma i Sverige nu när vi får barn. För barn spelar det mindre roll var man är, om det regnar eller solar. Jag tror det är aktiviteterna och bara grejen med att åka iväg som skapar de där härliga barndomsminnena.

 

Dra ner på tempot och få ett rikare liv

Jag läser vidare i boken Lev enklare - Idéer för en hållbar livsstil och har fått mig många bra tankeställare om hur jag använder min tid och hur det påverkar mig. Mitt läsande går verkligen i perioder, just nu ägnar jag mycket tid åt det och funderar över livet i stort. Det är otroligt givande och jag känner att det är bra att skriva ner mina tankar i bloggen så jag kan gå tillbaka och påminna mig själv så jag kan uppnå en positiv förändring i mitt/vårt liv. Det är så enkelt att bara läsa en inspirerande bok och komma på saker man vill förändra i sitt liv för att sedan glömma bort dessa inom kort och fortsätta leva livet precis som vanligt.

I dagens samhälle och speciellt i mitt yrke som ekonom, ska allt vara så tidseffektivt som möjligt så att alla parter kan tjäna så mycket pengar som möjligt och tillväxten bli den högsta möjliga. Men på vems bekostnad sker egentligen detta? Många stressar och mår dåligt över tighta deadlines. Allt ska hela tiden effektiviteras så att alla ska kunna tjäna mer pengar. Kan inte målet med effektiviseringen istället vara att man ska kunna jobba mindre, må bättre, dra ner på tempot och få bättre relationer? I många fall tror jag att man ställer för höga krav på sig själv och skapar stress för sig själv helt i onödan. Jag ska försöka dra ner på tempot men inser att det krävs mycket jobb mentalt.

Senaste veckorna har jag tagit mig tid för att sitta still och bara känna efter. Jag har ibland lagt ifrån mig boken, blundat och känt rörelserna i min mage från vår bebis eller känt hur vårsolen värmer skönt mot huden.

I vanliga fall gör jag saker snabbt och tänker ofta på framtiden. Jag går snabbt, läser snabbt och tänker snabbt. Jag ska försöka att påminna mig själv om att dra ner på tempot och vara mer närvarande i varje ögonblick. Jag tycker om att planera men älskar samtidigt att vakna upp till en helt oplanerad dag då jag kan göra precis vad jag vill. Kanske ska jag planera in fler oplanerade dagar framöver?

I boken tar Giséla också upp att om man gör saker långsammare, blir man också uthålligare och behöver inte slänga sig i soffan och glo på tv för att ta igen sig varje kväll. I slutändan kanske man får både mer gjort och med ökad närvaro om man anstränger sig att göra saker långsammare?

Varför ska vi försöka hinna med så otroligt mycket saker och ändå ha ångest över att vi inte hinner med allt som vi vill göra? Kan vi inte bara aktivt välja att låta bli att göra vissa saker? Ett enkelt exempel, måste sängen bäddas varje dag? Att göra en sak helhjärtat och med full närvaro är väl ändå bättre än att hinna med flera saker utan att hinna njuta utav någon av dessa? Nu när vi är på väg in i familjelivet ska jag försöka satsa på mycket kvalitetstid och låta varje aktivitet ta sin tid. Jag som hittills varit ett riktigt effektivitetsmonster, kommer säkert få det lite kämpigt i denna övergång men jag är övertygad om att hela familjen kommer att må väldigt bra utav detta.