Månadssummering februari

Känner fortfarande inget direkt köpsug. Månaden gick väldigt bra på utgiftssidan. Vi sparade lite extra till resekontot eftersom vi bokade en resa denna månad. Jag känner verkligen att mitt tidigare köpstopp har gett effekt i hur jag tänker. Före jag köper något så tänker jag ofta till mer än en gång nu. Det känns 
 
Biblioteket används flitigt och jag tänker ofta på hur galet det är att jag inte skaffat kort där tidigare. Känns som jag skriver om biblioteket i varannat inlägg nu, haha. Men det är ju så bra! Lånade böcker till lillen för första gången nu. Jag längtar tills han och jag kan gå dit och välja ut böcker tillsammans. Åh vad mysigt! Det blev dock ett bokinköp denna månad (första på typ ett år). Jag ville verkligen ha boken men den fanns inte att låna. Till min stora lycka fyndade jag den på Tradera så jag slapp i alla fall köpa en ny. Tänk att man kan bli så glad över att hitta en begagnad bok, det är ju fantastiskt. En sån liten sak. Jag stänger av TV:n allt oftare nu och ägnar mer tid åt läsningen. Jag känner mig gladare och sover dessutom bättre. Jag tycker även att min och sambons relation blir bättre när jag läser. Vi diskuterar saker kring böckerna och det känns som vi får en djupare relation.
 
Angående månadens inköp. Presenten var förtäring. Vantarna och sockorna fick ersätta min nuvarande slitna som hade gjort sitt. Tennisbollarna används för massage. Resten är hygien etc.
 
Jag sålde min gamla kamera på Tradera. Den hade legat orörd i ett skåp i flera år. Jag tänkte att det säkert inte gick att sälja den eftersom den dessutom hade en mindre skada men som inte påverkade funktionen. Vem vill ha en kamera med ett märke på? Det ville tydligen någon. Jag fick drygt 400 kr för den. Vilken tillfredsställelse. Den kommer till nytta för någon annan som verkligen fyndade en bra kamera och jag blev av med ångesten över att den bara låg och skräpade. 
 

Vi sparar 3 200 kr varje månad genom att bo kvar

...och mer kommer det bli när räntan stiger. Jag gillar vår lägenhet ännu mer när jag ser dessa siffror. Bara genom att inte byta till en större lägenhet, så kan vi lägga 3 200 kr på något annat än boende, varje månad. Per år blir det 38 400 kr. Jag vet att vi kommer att behöva flytta någon gång men just nu är det både motiverande och skönt att bo kvar. Vi trivs kanon och vi bor så billigt. Dessutom gillar jag intimiteten och enkelheten som det innebär att bo litet.

Idag är vår boendekostnad på totalt 6 550 kr i månaden. Vi en ränta på 1,41 % vilket innebär räntekostnader på 1 600 kr efter ränteavdraget. Vår avgift och el ligger tillsammans på 4 300 kr. I boendekostnaden inkluderar jag även avgift för bredband 250 kr, TV-licens 200 kr och försäkring 200 kr.

Anta att vi skulle köpa en lägenhet för 5,5'', ha ett lån på 4'', avgift och el på 5 500 kr samt att de andra kringkostnaderna stiger med 300 kr och räntan är kvar på låga 1,41 %. Vår totala boendekostnaden skulle då istället vara 9 750 kr i månaden.

Utöver högre kostnader, skulle vi dessutom åka på tvingande amortering. Idag amorterar vi inget utan sparar via Avanza i aktier, fonder och sparkonton. Det skiljer "bara" 3 200 kr mellan boendena med dagens låga ränta. Om räntan skulle stiga till 3 % skulle skillnaden mellan boendena vara totalt 5 000 kr.

Hur som helst. Jag gillar att bo litet och det finns massvis med fördelar. Lättstädat, billigt, alltid sällskap etc. Eftersom jag inte vill jobba heltid framöver och vara beroende av en heltidsinkomst, så är det viktigt att tänka till om vi ska byta bostad. Hur mycket är det värt att "offra" för att bo större? Kanske räcker det med en större lägenhet och att vi släpper hustankarna. I alla fall nu under småbarnsåren.