Månadssummering januari

Första månaden sedan mitt köpstopp på 8 månader. Jag har faktiskt knappt märkt av det i mina egna tankar. Det finns ingenting som jag direkt går och suktar efter. Jag läser vidare om ämnen som rör konsumtion och hur man kan välja ett enklare liv. Det tilltalar mig verkligen och jag känner en sån där behaglig känsla när jag tänker på det. Att det finns alternativ till att jobba heltid och den där hetsen att man hela tiden ska vilja uppgradera sig. Varför ska man det? Om behovet egentligen inte finns? Just nu läser jag Jordad av David Jonstad, han är verkligen inspirerande och vågar välja sin egen väg. Jag mår bra utav att läsa och försöker tvinga mig bort från TV:n lite oftare nu. Det är en sån där grej som jag ständigt tänker att jag vill göra mer av, läsa i lugn och ro.
 
Nu till månadens inköp. Jag råkade ta sönder min telefonladdare så fick bli en ny sådan. Vi bytte ut ytterligare några matlådor i plast mot glas. Vi köpte en fjärrkontroll som ersätter de fyra vi hade. Faktiskt riktigt skönt. Absolut inte nödvändigt men det underlättar att endast ha en kontroll. Vi bytte ut vår bordsskiva mot en ny för att få lite mer utrymme och för att den är finare. Vi spontanköpte några blommor eftersom ett gäng har dött. Till våren ska jag ta sticklingar igen, både från våra egna men jag ska även försöka norpa några hos släkt och vänner. Jag skriver inte upp inköp till vår bebis men aktiviteten vi ska gå på gäller ju även mig så tog med den i summeringen.
 

Våra matkostnader 2017

Min ambition är inte att vi ska eftersträva så låga matkostnader som möjligt. Jag lägger gärna pengar på bra och näringsrik mat som producerats på ett hållbart sätt. Mitt mål med att göra denna "matkontoinventering" är snarare att få bättre koll på hur det ser ut idag samt fundera över hur vi kan handla ännu smartare och på så vis spara såväl tid som pengar genom bättre planering.

Hur gör vi idag och vad ingår i våra matkostnader?
Vi har ett gemensamt bankkonto för matinköp och ett varsitt bankkort kopplat till det kontot. På så vis blir det enkelt att följa matinköpen. Blöjor samt gemensam utemat och fika är inkluderat i dessa kostnader. När vi är ute själva på fik med vänner osv. så betalar vi med våra egna pengar. Jag sköter alla matinköp sedan någon månad tillbaka. Vi har delat upp hushållssysslorna mellan oss vilket funkar toppen. Vi slipper onödiga diskussioner kring vad vi ska äta och vem som ska handla.

Snitt per månad
• Vi var till affären eller köpte via Mathem 13 gånger.
• Vi köpte utemat/fika 5 gånger för drygt 1 000 kr.
• Våra totala matkostnader var 5 803 kr.

 Mina tankar och reflektioner
- Jag trodde inte att vi var till affären så ofta. Vi har ICA Nära inom 5 min, därför blir det många småinköp där.
- Vi har höga matkostnader för att bara vara två vuxna plus en bebis i hushållet. En stor anledning är att vi köper mycket ekologiskt samt att jag köper mycket nötter, bär och frukt.
- Visst kan vi dra ner på utematen men det är skönt att lyxa till det ibland. Speciellt nu när vi har en bebis.

Planen framöver
Jag ska börja månadsplanera vad vi ska äta för mat. Jag ska försöka att storhandla en gång i månaden på ICA Maxi. Sedan kompletteringshandla någon gång i månaden via ICA Online. Behövs något litet eller akut går vi såklart till ICA Nära.

Hur mycket kan vi spara på detta?
Förutom att vi troligtvis sparar massa tid genom bättre planering och mindre vändor till affären, så kan vi även spara drygt 5 000 kr/år. Detta genom att handla på ICA Maxi och ICA Online (hälften på varje ställe) istället för ICA Nära och Mathem.

I ett tidigare inlägg räknade jag ut att Mathem är drygt 25 % dyrare än ICA Maxi och 15 % dyrarer än ICA Online. Anta att priserna är ungefär samma på ICA Nära som på Mathem. Jag avrundar köpen hos ICA Nära och Mathem till 17' + 14' = 31'.

Uträkning: ((31'-31'/1,25)/2) = 3 100 kr + ((31'-31'/1,15)/2) = 2 000 kr = 5 100 kr.

Vad kan man mer göra för att sänka matkostnaderna?
- Jag försöker att alltid köpa storpack (om jag vet att det kommer att gå åt). Jag hatar att slänga mat och vi slänger nästan aldrig. Jag köper exempelvis storpack av bröd och tar fram ur frysen varefter det går åt.
- Handla frysta grönsaker och köp frukt när det är extrapris och frys ner. Perfekt att ha i smoothies och guaccamole.
- Köpa färska citroner, lime, ingefära etc. och frysa in. Riv dem sedan när dem är frysta och och ta fram när man ska använda i maträtter. Det är sällan man exempelvis behöver en hel citron. Köp ekologiska så kan man även riva ner skalet och använda det.
- Blötlägg och koka bönor, linser och ärtor istället för att köpa färdiga. Man sparar mer än hälften av kostnaden genom att göra det själv. Frys sedan ner det du inte använder så har du hemma.

Summering köpstopp 8 månader

Köpstoppet har varit enklare än väntat och faktiskt ganska roligt. Jag har pratat en del om konsumtion med personer i min omgivning vilket varit givande. Jag gillar att ifrågasätta och att själv bli ifrågasatt. Det har varit motiverande att dela med mig av månadens inköp här på bloggen eftersom jag tänkt till inför varje inköp. Därför kommer jag fortsätta skriva upp mina inköp här på bloggen men har inget uttalat köpstopp detta år.

Vad har jag fått ut av köpstoppet?

♦ Sparat pengar.
♦ Upptäckt och använt en del gamla kläder.
♦ Sparat tid genom mindre surfande och mindre strosande i butiker.
Skaffat bibliotekskort och upptäckt hur fantastiskt biblioteket är.
Haft massa härliga fikastunder ute i naturen.
Insett att det är ganska rogivande och roligt laga saker och kläder.
♦ Nya tankemönster såsom att jag exempelvis upptäckt hur bra Tradera (och second hand överlag) är, eftersom jag försökt att inte köpa butiksnytt till sonen (som inte var inkluderad i köpstoppet). 
♦ Hittat ett gäng bra bloggar (som inte enbart handlar om konsumtion utan om välbefinnande överlag och ifrågasättande av ens livsval etc.) Min favoritblogg är Trettiosju grader - livet ska inte skava
♦ Blivit mer medveten kring nackdelar med vårt konsumtionssamhälle och insett hur det påverkar såväl natur som människor negativt i många fall. Jag har fått en drivkraft inom mig till att göra bättre och mer medvetna val.

Bland det bästa med köpstoppet har varit all tid jag sparat. Jag hade faktiskt inte tänkt på hur mycket tid alla saker kräver före köpstoppet. Först ska man fundera på vad man ska köpa och kanske jämföra olika produkter. Därefter ska man ta reda på var man handlar den billigast och eventuellt ta sig till en butik. Sedan kommer prylen in i ens hem, tar plats och kräver ofta något slags underhåll. Som grädde på moset kostar den pengar. Jag menar inte att all shopping är av ondo, men man bör välja vilka saker man köper med omsorg. Vi bytte exempelvis ut vår lyxiga kaffemaskin som kunde göra latte mot en vanlig bryggare. Det köpet njuter jag av varje dag. Den lyxiga kaffemaskinen krävde mycket underhåll och det var sällan jag orkade använda den.

Vad innehåller summeringen nedan?

- Inredningen har varit kökssaker i plats som bytts ut, förvaringslösningar, en anslagstavla och ett soffbord.
- Övrigt till hemmet är skruvdragare, kabellist, projektorlampa, en gitarr och en Sodastream.
- Övrigt är bl.a. passfoto, läkarbesök och reservationsavgifter (200 kr) hos biblioteket.
- Smink och hygien inkluderar linser, schampo, mandelolja, kokosolja etc.
Presenter och gåvor är mestadels förbrukningsvaror.

Angående sparandet. Jag har sparat mellan 4 000-6 000 kr alla månader förutom den första. Jag tänkte fel och fick en extra lön eftersom föräldraledighet regleras släpande. Därför kunde jag spara 19 000 kr den månaden.

Fuskade jag? Ett solklart fusk var skjortan jag köpte på Tradera för 121 kr. Jag kunde inte låta bli eftersom den kostade ca 700 kr i butik. Karman slog dock tillbaka eftersom den inte passade så bra. Vi köpte en del nya saker till köket eftersom vi håller på att rensa ut plastsaker. Det blev även lite förvaringslösningar till hemmet. Inte soklara fusk eftersom vi ändå skulle köpt dessa saker nu efter årsskiftet och det kändes dumt att vänta bara för att. Aktiviteter, utemat och fika gav jag mig OK att köpa men jag ville hålla igen lite. Visst har det blivit en del men jag tänker inte vara så hård mot mig själv och känna att jag misslyckats.

Saker som gick sönder gav jag mig OK på att byta ut. Jag köpte därför ett par träningsbyxor, en projektorlampa, en skruvdragare och en Sodastream.

Under perioden signade jag upp mig på Nextory men avslutade tjänsten nyligen. Jag använde tjänsten flitigt i början men inte sista månaderna. Det är lätt att signa upp sig på månadsabonnemang eftersom man aldrig ser hela årspriset som i detta fall var 2 028 kr/år. Det finns så många gratis poddar som jag kan och vill lyssna på. Jag föredrar ändå oftast att promenera utan ljud i öronen.

Köpstoppet har gett mig lärdomar, insikter och nya tankar. Jag är övertygad om att det kommer att påverka mina val framöver.

Nu längtar jag efter våren och värmen, då ska jag spendera massa tid på härliga bänkar ute naturen och njuta av mitt medtagna kaffe. En sån här plats slår alla fik, i alla fall för mig. Fågelkvitter istället för musik. Lugn istället för puls. Enkelhet istället för lyx. Det finns alltid plats för vagnen och en kopp kaffe kostar 1,50 kr.