Planering av föräldraledighet och semester

Vi kommer att vara föräldralediga i totalt 18 månader före vår lilla börjar på förskola. Eftersom vi bor ganska litet och har en låg boendekostnad, kan vi spara massor med föräldradagar till senare tillfällen. Jag vill inte jobba heltid framöver utan kan använda en föräldradag i veckan då jag börjar jobba. Det är även värdefullt att få långa semestrar ihop och om min sambo inte vill jobba heltid, ska han också kunna använda föräldradagar för att minska arbetstiden.

Uttag av föräldradagar och SGI

Vi tar tillsammans ut 3 dagar/vecka under första året och sedan 5 dagar/vecka fr.o.m. vårt barn fyllt ett år. Detta för att behålla vårt SGI (sjukpenninggrundande inkomst). SGI påverkas endast fr.o.m. barnet fyllt ett år och man behöver då ta ut minst 5 dagar/vecka för att behålla samma SGI som före man gick på föräldraledighet. Vill man ha ett till barn så behåller man då samma föräldrapenning som med första, oavsett om man går ner i lön eller tid mellan barnen. Detta förutsatt att man blir gravid innan det första barnet är 1 år och 9 månader. OBS! Detta är vad jag själv läst mig fram till. Rätta mig gärna om något är fel men tror jag tolkat det rätt.

Hur påverkas vår inkomst?

NI = Nettoinkomst, dvs. inkomst efter skatt.

NI nedan inkluderar lön, barnbidrag och föräldrapenning. Det är ett ungefärligt och uppskattat månadssnitt som vi räknat ut med hjälp av Försäkringskassans tjänst Föräldrakollen.

NI före bebis = 60 000 kr
NI juni 2017-dec 2017 = 42 000 kr
NI jan 2018-maj 2018 = 46 000 kr
NI juni 2018-dec 2018 = 53 000 kr eller 45 000 kr om vi blandar in 2 dagar med låg ersättning för att spara fler dagar med hög ersättning.

Våra minimala fasta utgifter under föräldraledigheten

Från vår nuvarande budget har jag tagit bort Spotify, Netflix och HBO samt minskat matkostnaderna. Detta för att komma fram till vilka minimala utgifter som ska betalas varje månad. Vi överlever utan posterna som jag plockat bort. I värsta fall går det att minska matkostnaderna ännu mer samt ta bort gymkorten, men det är absolut inte något vi vill göra. Vi köper mycket ekologiskt och använder gymkorten flitigt.

 
Våra fasta minimala utgifter är på 20 400 kr och perioden vi får som lägst inkomster, har vi ändå en marginal på 42 000 kr - 20 400 kr = 21 600 kr. 

I dagsläget har vi högre utgifter än 20 400 kr eftersom våra matkostnader är högre och vi har Spotify, Netflix och HBO samt att vi köper en del saker till vår bebis.

Vi sparar nu tillsammans 3 000 kr till resor, ungefär 6 000 kr till Avanza och 500 kr till vårt barn. Vi har inga planer på att dra ner på sparandet under föräldraledigheten, snarare tvärtom. Vi får tacka vår fantastiska bostad och den låga bolåneräntan (...och framförallt oss själva) till att vi klarar av att spara så pass mycket pengar och ändå kan vara lediga en lång tid med vår nya familjemedlem. Marginalen med sparande är som lägst 21 600 kr - 9 500 kr = 12 100 kr. Det har vi som levepengar och ska även räcka till lillens alla inköp.

Stärkt föräldrapenning från arbete

Jag får ingen extra föräldrapenning men min sambos jobb täcker upp till 90 % av lönen.

Semesterplanering

Jag har 13 dagar och min sambo 26 sparade semesterdagar kvar efter semesteruttaget 2017. Han har tagit ut alla sina dagar för i år, men jag ska ta ut 10 dagar i december istället för föräldrapenninng (semesterdagarna jag inte kan spara till nästa år). Båda två tjänar in 20 semesterdagar under 2018. Dessa kan vi använda på följande sätt. Juli-aug 2018 kan båda ta ut semester halvtid och föräldraledighet halvtid. Då kan vi vara lediga 8 veckor tillsammans. Vi kan såklart fördela ledigheten till andra delar av året. På detta vis använder vi båda våra 20 intjänade semesterdagar och men använder inte våra tidigare sparade semesterdagar.

Sparade dagar efter föräldraledigheten

Om vi tar ut föräldradagar och semester enligt denna planering så har vi ungefär 170-180 föräldradagar kvar när vårt barn börjar på förskolan. Dessutom har vi 13 respektive 26 semesterdagar sparade.

Min sambos reaktion var "Kan man vara ledig såhär mycket?", haha underbart! Ja, vi bor i ett fantastiskt land och med lite planering så kan man skapa sig en härlig vardag och få mycket tid för familjen.

Har du några fler tips? Dela gärna med dig :)