Minskade matkostnader

I början av året så sammanställde jag våra matkostnader för hela 2017, läs inlägget här. Då hade vi ett snitt på 5 800 kr/månad, första halvåret 2018 har dem sjunkit till 3 900 kr. Jag trodde absolut inte att det skulle bli sån här skillnad och vi har inte dragit ner på matkvaliteten. Några förklaringar är nog:
 
- Vi har lägre matkostnader första halvåret eftersom sommaren innebär mer utemat.
- Vi handlar mer från ICA Maxi och ICA Online istället för Mathem. 
- Vi äter nästan all mat hemma eftersom vi har lillen nu.
- Vi äter nästan aldrig på restaurang.
- Vi köper fortsatt mycket ekologiskt och vi köper väldigt lite kött.
- Vi handlar ofta storpack och fryser in.
- Jag blötlägger och kokar bönor/linser sedan fryser in eftersom det är ungefär 2-3 gånger billigare mot att köpa färdiga.
- Vi köper ofta frysvaror istället för färskt (exempelvis broccoli, grönkål, majs).
 
Jag lagar nästan all lillens mat själv eftersom jag tycker det är ganska roligt och vi sparar en hel del pengar på det. Kan tipsa om att göra storsatser med klämmisar och frysa in. Jag har köpt från Minsqeeze. Jag brukar göra 8 portioner på samma gång och frysa in. Sedan tar man bara med en när man ska ut på språng. Dem kan diskas i diskmaskin. Otroligt prakiskt! En del frågar vad jag brukar ha i och mitt svar brukar vara "Det jag har hemma". Det kan exempelvis vara kokosmjölk, banan, gröna ärtor, morot, vita bönor och broccoli.
 
Det blir fortfarande väldigt mycket småköp på mataffären eftersom planeringen faller bort ibland och vi har butiken runt hörnet. En skillnad mot tidigare är att vi inte köper från Mathem längre utan beställer från ICA Online ungefär en gång i månaden (fri frakt över 1500 kr). Sedan har jag åkt till ICA Maxi och storhandlat ungefär en gång i månaden. Jag gjorde en jämförelse mellan matbutikerna i ett tidigare inlägg, där jag upptäckte att det är väldigt stor skillnad. Mathem är 25-30 % dyrare än ICA Maxi och 10-15 % dyrare än ICA Online. 
 
 
Jag har slutat med månadssummeringarna eftersom jag känner att jag fått koll på vad jag lägger pengar på. Jag ska försöka göra en slags summering av hela perioden som jag följt upp för att komma fram till något slags månadssnitt även där. 

Kommentera här: