Matpriser - Var handlar man smartast?

När jag handlar mat så funderar jag ofta på om det är värt att ta mig till matbutiken eller om jag ska göra det bekvämt för mig och handla via nätet med hemkörning. Därför har jag gjort en jämförelse (totalt 41 varor), för att se om det är värt att planera inför ett storköp i butiken, eller om det inte skiljer sig så mycket från hemkörning.
 
Idag handlar vi antingen i en ICA-butik eller från Mathem. För att spara tid och pengar framöver, vill jag börja månadsplanera maten. Förhoppningsvis blir det färre vändor till affären och mindre förvirring kring vad man ska äta.
 
Jag valde att jämföra dessa fyra leverantörer, eftersom jag tycker att samtliga är bra leverantörer, har bra varor och erbjuder lite olika leveranssätt. Kolonivaror säljer storpack av varor.
 
Jämförbarhet?
Jag har valt ekologiskt eller KRAV om det finns (ungefär 95 % av varorna i jämförelsen är ekologiska). Alla linser och bönor är torrvaror. Jag har angett styckpriser för storpack hos Kolonivaror, det är ofta 3- eller 12-pack.
 
Frakter?
Mathem - Fraktfritt vid ordervärde på minst 700 kr, annars expeditionsavgift på 95 kr.
ICA Online - Gratis upphämtning i butik. Hemkörning från 89 kr eller fraktfritt vid ordervärde på minst 1 500 kr.
Kolonivaror - Fraktfritt vid ordervärde på minst 1 000 kr, dock max 20 kg. Avgift på 89 kr tillkommer alltid.
 
Leveranssätt och leveranstid?
1 dag på Mathem (även helger) och 1 vardag på ICA Online. Levereras direkt hem till din dörr. På ICA Online kan man hämta upp kassen i butik gratis. På Kolonivaror är leveranstiden som längst 7-10 arbetsdagar och levereras via DHL till ett ombud.

Jämförelse av de fyra butikerna
Om man jämför totalsumman av de 22 varor som finns på samtliga butiker så kostar dessa 996 kr på Mathem, 878 kr på ICA Online, 765 kr på ICA Maxi och 920 kr på Kolonivaror.

Om man jämför totalsumman av de 38 varor som finns på Mathem och båda ICA-butikerna så blir totalsumman hos Mathem 1 618 kr, ICA Online 1 413 kr och på ICA Maxi 1 284 kr.

Jämför man mot Ica Maxi är priserna på Mathem 25-30 % högre och 10-15 % högre på ICA Online. Anta att man handlar för 5 000 kr i månaden på Ica Maxi. Samma mat kostar ungefär 6 400 kr på Mathem och 5 600 kr på ICA Online.

Tankar och slutsats - Hur kommer vi göra framöver?
Tidsmässigt är det såklart bäst att handla via Mathem eller ICA Online. Dock skiljer sig priserna ganska rejält och jag tänker att jag ska åka till ICA Maxi en gång i månaden, sedan kompletteringshandla på närbutiken eller via ICA Online. Då kan sambon bara hämta upp kassen på väg hem från jobbet. Vi har ganska höga matkostnader idag och jag tror att dem kommer bli lägre om vi storhandlar och planerar ännu bättre. Ska skriva ett inlägg om det senare.

De gånger vi handlar mat via nätet, kommer vi handla från ICA Online istället för Mathem. Det blir ofta att man slänger i ett par extra oplanerade varor för att komma upp i 700 kr på Mathem för att slippa expeditionsavgiften. På ICA Online slipper man tänka på det och man behöver inte hålla sig hemma en viss tid och vänta på leveransen.

Förklaring till tabellen
Grönt = Billigast, Lila = Näst billigast, Sträck = Varan saknas