Månadssummering maj

Vad har jag köpt? Jag har följt mina egna regler för mitt köpstopp och endast använt pengar till hygienartiklar, aktiviteter och några middagar ute. Jag har sagt att jag ska försöka att undvika att köpa mat ute, men det har blivit en del träffar med vänner, både planerade och oplanerade. Därför har utematen blivit högre än vad jag tänkt, men har som jag nämnde i tidigare inlägg, inget totalt köpstopp för utemat/fika mer än att jag försöker hålla nere kostnaderna så gott det går. Vartefter hygienartiklarna tar slut, försöker jag rensa ut dem som innehåller dåliga kemikalier och provar nya bättre produkter. Varje produkt kostar lite mer men eftersom jag behöver färre produkter och det gynnar mig själv, min familj, miljön samt djur och natur så tycker jag absolut att det är värt det. Jag blev väldigt inspirerad av podcasten Hälsosnack med Lotta och Victoria då Sara Johansson, som driver bloggen Saras Eviga, deltog i två avsnitt.

 Vad har jag gjort?
♦ Jag har inte köpt någon kaffe eller fika ute. När jag har träffat mina vänner, har vi haft med en termos med kaffe och medtagen frukt eller bulle. Det har varit underbart med fikastunder ute i naturen. Jag har även gått ut själv och bara tagit med en bok och satt mig på en parkbänk.
♦ Bakat bröd, fikabröd och gjort egen müsli.
♦ Behandlat alla mina skor och väskor så dem håller länge.
♦ Lagat en del kläder eftersom jag inte får köpa några nya nu. Hade exempelvis ett par vinterträningsbyxor som det blivit en del hål i eftersom jag använt dem så mycket. Dem får hänga med en säsong till även om dom ser lite slitna ut.
♦ Tagit sticklingar från befintliga växter och planerat i egna krukor.
♦ Hittat nya användningsområden för mandel- och kokosolja samt för vetemjöl och har på så vis minskat antalet produkter som jag behöver köpa. Har använt oljorna som hud- och fotkräm och haft kokosolja i kaffet (supergott). Jag har använt vetemjöl istället för torrschampo och det funkar väldigt bra. Kommer även att använda oljorna till vår bebis som exempelvis badolja eller för insmörjning av röd stjärt. Det känns både skönt och bra att minska antalet produkter i just badrummet. Jag testar mig fram helt enkelt. Jag har skrivit ut en lista från boken Ekoenkelt, över vilka kemikalier som man ska undvika. Kan verkligen rekommendera den boken, finns även en blogg med samma namn, Ekoenkelt.

Hur mycket har jag sparat? 1 000 kr till resekontot och 19 000 kr till Avanza. Extremt högt sparande denna månad då vi tänkte lite fel med lönen och föräldrapenningen.

Har jag känt något köpsug? Nej, även om jag gått i lite butiker så har jag inte funderat på om jag ska köpa något utan känner mig fast besluten om mitt köpstopp. Det känns snarare som en lättnad än något som begränsar mig nu i början, får se hur jag känner kommande månader :)

Lärdomar och insikter? Bara vetskapen om att jag inte kan köpa något nytt, har fått mig att bli mer kreativ på ett sätt som påverkat mig positivt. Förutom att jag spar pengar så känns det väldigt bra inombords att veta att jag gör en insats för miljön och tvingar mig själv att tänka i nya banor. Jag tycker verkligen om att tvingas tänka kreativt och få arbeta mer med händerna. För mig skapas det en känsla av nöjdhet och lugn när jag sitter vid köksbordet och lagar kläder eller exempelvis behandlar mina skor så dom blir fina och håller längre. Jag har även insett hur skönt det är att bara sätta sig på en parkbänk och läsa en bok med en termos kaffe och ett äpple.

Ang. föräldraledighetsbudgeten. Jag och min sambo gjorde en budget för föräldraledigheten men inser att det enklaste är att vi betalar samtliga räkningar sedan fördelar ut resterande belopp mellan oss så vi får lika mycket. Jag får olika föräldrapenning varje månad och det blir svårt att ha fasta belopp för utgifter etc. Efter utgifter och före sparande kommer vi ungefär ha 8 500 kr per person. Vi spar 1 500 kr var till resebufferten, 250 kr var till vårt barn och jag planerar att spara 4 000 kr till Avanza. Då har jag 2 750 kr att leva för. Den summan borde räcka eftersom jag har köpstopp året ut.