Mina tankar kring hållbarhet och medveten konsumtion

Några inledande tankar. Full av inspiration har jag gjort en del förändringar senaste veckorna. Jag känner att jag vill göra tusen saker på en gång men försöker hejda mig och låta det ta sin tid. Jag vill inte göra några snabba quick fix utan hitta en livsstil som passar just mig och min familj. Det finns oändligt med bloggar, böcker och dokumentärer inom ämnet och jag tror det är lätt att man skapar en ångest då man inte har möjlighet att göra allt på en gång. Jag försöker skippa ångesttankarna och göra val som gör världen lite bättre på just mitt sätt. Jag tror att det bästa är om man kan få alla att göra några fler bra saker istället för att ett fåtal personer gör allt rätt. Att göra allt rätt skulle för mig inte innebära något roligt liv. Jag vill som sagt hitta en balans som fungerar för vår familj och jag ser mitt konsumtionsstopp som en kickstart på denna nya mer medvetna livsstil.

Vad har jag gjort och tänkt på hittills?

Byt ut engångsartiklar. Före mitt köpstopp så beställde jag saker från Lapland Eco Store. Bland annat sugrör i rostfritt stål, nätpåsar som man kan ta med till affären, tygkasse och ekovänligt folie som ska ersätta aluminiumfolie. Om fler engångsartiklar tar slut under mitt konsumtionsstopp, så kommer jag försöka ersätta dessa med saker som kan återanvändas. Även om det innebär en större inköpskostnad jämfört mot engångsartiklar, så sparar man pengar (och miljö) över tid, snacka om win-win! Sedan tidigare har vi en disktrasa från Växbolin som vi kör i diskmaskinen ibland, den är så grym. Haft den i säkert två år och den är inte ett dugg sliten. Vi har även köpt ett gäng minihanddukar som ska ersätta våtservetter (även om vi kommer ha våtservetter vid vissa tillfällen).

Återanvändning. Jag har börjat rengöra och spara använda plastpåsar. Tidigare har jag kastat påsar om dem varit lite kladdiga och bara tagit en ny utan att tänka. Bakplåtspapper har jag använt flera gånger om sedan tidigare. Har ni tips på fler saker som gärna åker i soptunnan men som man egentligen kan återanvända?

Kompostera mat. Detta har jag tänkt på sedan lång tid tillbaka men får erkänna att jag inte fått tummen ur förrän nu, bättre sent än aldrig ;) Jag har även blivit ännu mer noggrann med källsorteringen, det är lätt att en plastförpackning åker i vanliga soporna, slut med det.

Byt ut miljöfarliga förbrukningsvaror. Vartefter rengöringsmedel etc. tar slut i hemmet, så köper vi nya mer miljövänliga alternativ från bl.a. Darling Eco och Good for Kids.

Låna böcker. Jag älskar böcker men läser inte så ofta som jag skulle vilja. I och med mitt konsumtionsstopp så skaffade jag bibliotekskort och lånade mina första tre böcker nyligen, varför har jag inte gjort detta tidigare? Kändes magiskt bra! Jag kommer lätt kunna spara någon tusenlapp per år tack vare bibblan. En till fördel när jag bara har böcker under en tidsbegränsad period, är att jag faktiskt blir bättre på att ta mig tid till att läsa böckerna istället för att lägga dem åt sidan och tänka att jag ska läsa dem vid ett senare tillfälle. Jag vill minska mitt tv-tittande och ägna mer tid åt böcker. Biblioteket kanske är lösningen ;)

Framtida konsumtion av kläder. Efter mitt köpstopp så ska jag nog testa på koncepet "Five Piece French Wardrobe". Det innebär att man först rensar ur sin garderob på det man inte använder och sedan köper max 5 nya plagg inför varje säsong (10 plagg per år). På så sätt får man verkligen fundera igenom vad man faktiskt behöver och man kan även lägga lite mer pengar på varje plagg och få bättre kvalitet som även innebär bättre val för miljön samt arbetarna som producerar kläderna. Jag har läst på en del om olika märkningar på textilier men vill lära mig ännu mer om vad dem faktiskt innebär. Gällande inköp till vårt barn så har vi varit noga med att kolla upp vad vi köper och att det är bra för både vårt barn och miljön. Vi har även köpt och fått en del saker begagnat från kompisar, suveränt! Igår såg vi dokumentären The True Cost och den berörde mig verkligen. Herregud vilka usla arbetsförhållanden en del arbetare har i vissa länder. Jag kommer absolut göra mer research inför kommande kläd- och skoköp. Hittade massa bra info och tips på butiker på Ekokläder. En till bra samlingssida jag dök på var Medveten konsumtion.

Köp mer ekologisk, vegetarisk och närodlad mat. Mat är något som jag anser att vi svenskar lägger för lite pengar på i förhållande till vår inkomst. Det pratas ofta om att ekologiskt är dyrt men om man hoppar över en del onödig shopping så kan man satsa mer pengar på mat som är bra för både kroppen och miljön. Jag köper absolut inte allt ekologiskt idag men kött (som jag sällan äter), ägg, smör, mjölk och andra saker som kommer från djur försöker jag alltid köpa ekologiska och gärna KRAV-märkta. Det kliar lite i mig när jag hör diskussioner om att svenskt kött är dyrt och att man därför väljer att köpa kött som kommer från andra länder. Ja, svenskt kött kostar mer men detta pga. vi har strängare lagar kring djurhållning osv. Ät kött mer sällan, välj mer vegetariskt och gärna närodlat samt säsongsbetonat. De två sistnämnda måste jag erkänna att jag inte reflekterat speciellt mycket över vid mina inköp men vill bättra mig framöver. Provade Matsmart häromveckan och kommer definitivt beställa därifrån fler gånger! Vi använder ofta Mathem och tycker det är så värt den tid man sparar, dessutom är det bättre för miljön då många tar bilen till affären.

Ta sticklingar från vänner eller befintliga växter i hemmet. Jag har beskurit pelargoner och paradisträd hemma som jag har planerat i nya krukor och har på så vis fått nya växter helt gratis, se denna länk för tips.

Gör det du tycker är roligt. Jag tycker om att baka eget bröd men känner ingen större längtan efter att göra egna tvålar och andra hygienartiklar. Det är bara att inse att man varken hinner eller vill göra allt, jag köper hellre vissa saker och prioriterar att exempelvis läsa en bok eller baka eget bröd. Fråga dig själv vad som är värt för dig och strunta i vad alla andra gör.

Sälj eller skänk saker du inte längre använder. Då slipper någon annan köpa nytt och du får loss pengar. Jag sålde nyss min juicepress som jag tidigare fick i present. Håll inte kvar vid saker bara för att dem var en present eller för att du använde dem mycket förut (men aldrig längre). Var ärlig mot dig själv. Minimalisterna delar med sig av många bra tips och ideér kring hur man ska tänka kring detta. Jag fastnade extra mycket för ett inlägg där dem skriver att man ska låta rensningen ta tid och inte göra allt på en och samma gång. Det har tagit massa år att samla på sig allt, låt det även ta tid att göra dig av med överflödiga prylar. En förändringsprocess sker inte över en dag. Jag har rensat i flera månader och ser det som njutning nu istället för att känna pressen att jag ska rensa som en tok och riskera att göra mig av med saker som jag faktiskt vill ha kvar och troligtvis kommer att använda framöver. För mig handlar minimalism inte om att ha så lite prylar som möjligt utan snanare om att bara ha saker i hemmet som jag faktiskt använder.

Bli inspirerad. Jag har fått mycket inspiration från podcasten Ekofashionista och bloggarna Minimalisterna, Plånbokssmart samt Ekoenkelt. Tack för att ni delar med er av era tankar, kunskaper och livserfarenheter!

Jag känner mig så taggad just nu (och lite tyngd av dokumentären från igår men ser det ändå som positivt eftersom det kommer påverka mina klädval framöver)! Blir lite i extas när jag upptäcker saker som ger positiva effekter för både plånboken, miljön och dessutom sparar mig tid samt energi. Ser verkligen fram emot att lära mig mer inom allt detta. Har en hel lista med böcker som jag vill låna framöver. Just nu läser jag Skönt & grönt barnaliv och Köp inte den här boken! Den sistnämna är riktigt bra och inspirerande. Den är skriven i dagboksformat och författaren delar med sig av sina positiva men även negativa tankar under sitt år med köpstopp. Boken är skriven av Ann-Christin Gramming som driver Köpstoppsbloggen.

Kommentarer:

1 H%E4ndelsevis:

Kolla in bloggen Gröna Trådar (http://www.gronatradar.se/) för mer på samma tema som The true cost. Där får man lära sig om olika textilmaterial och hur de produceras bland annat. Superbra blogg!
När du ändå är inne på engångsgrejer tänker jag osökt på tygblöjor. Något för er? Vi är såå nöjda och positivt överraskade över hur bra det funkar, hur billigt det blir och hur lätt det ändå är i förhållande till vad vi trodde.

Svar: Tack för tipset, jag följer nu den bloggen :) Min sambo vägrar tygblöjor så tror det går bort. Vi får se om han ändrar sig framöver eller om man kanske kan testa att köra både och bara för att testa hur omständigt det är. Har du några bra argument förutom pengar och miljö som jag kan övertala honom med? ;)
ekonomimamman.blogg.se

Kommentera här: